onsdag 30 juli 2014

Augustimingel och rapport från Hjortronplockningsresan

Foto: Stina Johansson

Augustimingel

På tisdag den 5 augusti träffas vi hos Stina Persson för en trädgårdsträff med grönt som tema. Samling vid Mikaelsgården kl. 18.00 för samåkning.

Hjortronplockning

Den 14 juli var Sala Trädgårdsförening på jakt efter det goda guldet. Klockan sju på morgonen startade vi från Sala. Jag beklagar bristande information från min sida, Ingegerd var startklar redan klockan sex. Hon var inte ledsen för det så resan gick mot Dalarna med ett glatt gäng. En liten felåkning vid Siljans södra ände gjorde att vi kom in i Leksand, vände där och for efter västra stranden mot Siljansnäs och följde vår vackra insjö mot Hjortronlandet.

Fikasuget och behovet av bensträckare och annat gjorde första stoppet vid en rastplats med utsikt över Siljan där en pir var under uppbyggnad. Kanske för att jakt på gult tilltalade oss fann vi där en småblommig tagetes några frökapslar plockade vi med oss förväntansfullt till våren. Färden gick vidare med vår tillitsfulle chaufför mot Myrlandet. Mycket tjat och hojtande ”där kan vi stoppa”, ”där finns en liten väg”, men sakkunskapen tyckte annat. Många glada skratt och trevliga diskussioner infann sig. Väl framme vid Sälsätern, en stugby, svängde vi in så världsvant, enades om att titta först, sedan äta vår medhavda lunch. Jubel vi hittade några i olika mognad, men ändock hjortron. Halva styrkan drog vidare och fann tack vare det några litrar medan skröpliga knän och bristande tro gjorde att undertecknad och Ingegerd dröjde kvar i lilla mossen. Kyckling, lax, korv, potatissallad allt smakade förträffligt. Regnet kom och vi enades om att hyra en stuga. Ett bra val, vi fikade och mådde gott.
När regnet avtagit och vår chaufför tog en lur, gick vi andra ut bland en massa knott, fy tusan så många. Näthuvor, sjalar, mössor, kapuschonger, inget hjälpte. Vi passerade Lindvallen och några skiduthyrningsställen som för dagen och för säsongen förmodligen var stängda. Vände om och två som orkade gick till Statoil för att köpa glass som tillsammans med en medhavd vattenmelon gjorde kvällen. TV fanns i stugan så det diffusa tyska målet kunde ses.

Efter en skön natts sömn och en stadig frukost ville vi vidare. Ingen karta men med en GPS som inte tänkte som vi for vi mot Älvdalen. Genom Vasaloppets alla blåbärs- och vallningsstationer skrattade vi och undrade när alla pytsar skulle fyllas. Vid Evertsberg tog vi en fruktstund vid en liten butik med träskor som specialitet. Butiksägaren bedömde att vi var minst tre veckor för tidigt ute. Lite grusade förhoppningar, men hoppet är det sista som överger människan. Så vi for vidare med vägbeskrivning mot Orsa. En missad avfart och vi gjorde som de flesta vasaloppsåkarna, hamnade i Mora. Eftersom klockan var ganska mycket beslöt vi att fortsätta mot Rättvik. Åter vid vackra Siljans strand intog vi återstoden av vår matsäck med grillning och tillbehör.  Eftersom vi ville åka mindre vägar för att lättare kunna stanna, beslöt vi att åka mot Boda kyrka för att ta vägen över Ingels, Bjursås, Falun och Hedemora. På väg dit kom frågan om någon besökt Styggforsen, en lämning efter en meteorit som för 377 miljoner år sedan åstadkom denna sevärda omvälvning av naturen. Bl.a. ett 36 meter högt vattenfall och ett berg ställt på högkant så man tydligt kan se oresandsten och granit i lodräta skikt. Ingemar Bergmans film Jungfrukällan är inspelad just här.

Alla var positiva till vandringen och färden gick ända fram till Boda. Väl där plockades kameror fram och vi förundrades över vad naturen kan åstadkomma. God rättviksglass fick avsluta den vandringen och färden gick mot Ingels. Två mossar stannade vi till vid men inget resultat. Färden gick mot Sala, allmän utdelning av tagetes hos Stig och fika på Svepnäs veranda.

Många glada skratt, lite felåkning, några vändningar och lite bär. Hjortronplock och Styggforsvandring med ett så här trevligt gäng, det är livskvalitet. Ingen vet vad nästa år bjuder på för tips och idéer.

/Stina Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar