fredag 21 september 2018

Lövmingel - Resa med Morgongåva Heby-trädgårdsförening - Mingel i Stadsparken

Skördefest i Eljansbo
Foto: Inger Lindblom

Lövmingel på Svepnäs

Det har blivit tradition att trädgårdsföreningen samlas för lövmingel på Svepnäs när höstlöven börjar falla. Snart är det dags!
Tisdag den 2 oktober kl. 18.00 samlas vi vid Mikaelsgården för samåkning mot Svepnäs. Medtag kaffekorg och det material du har hittat i naturen (eller någon annanstans :-)



Resa med Morgongåva Heby Trädgårdsförening

Den 25 augusti hade vi glädjen att få ta del av Morgongåva Heby Trädgårdsförenings  anordnade bussresa. Färden gick till Kvicksund och en trädgård som tidigare i sommar kunde besökas under måttot Tusen trädgårdar. Hur gärna jag än vill återge denna fantastiska trädgård så finner jag inte ord. Ett exempel vi fick, vid ett föräldramöte upplystes de att sonen, nu vuxen, kom till skolan och fruktstunden med osanning, han hade persikor med och påstod att de växte hemma, vilket var ett faktum och fortfarande dignade ett spaljerat persikoträd fullt med frukt. I taket till pergolan hängde druvklasar, två utlånade sekatörer gjorde att vi fick klippa ner klasar till oss som färdkost. Resan gick vidare mot Vingåker. Där besökte vi Per Stening och hans Äppelgården. Per, tidigare salabo, hälsade oss välkomna och presenterade sitt paradis på jorden. Ett orangeri där fikat med hembakt smakade bra. Välfyllda rabatter, klematis, dagliljor, många plantor till försäljning och framför allt som gårdsnamnet avslöjat mängder med äppelträd av äldre modell och sorter. När chauffören lyckades vända bussen gick färden mot Kungsör och Thor Modéens värdshus. Snitzel eller spätta med div tillbehör åts med god aptit. Åter mot Sala där alla Salas resenärer kliver av, mycket nöjda. Vi tackar Morgongåva Heby som fortsätter färden mot Heby.
/Stina Johansson

Mingel i Stadsparken

Vid Sala Trädgårdsförenings sista utemingel bröt vi tisdagstrenden. Lördagen den 1 september i vackert väder intog cirka 20 personer med Mari Bruce som ciceron vår vackra och välplanterade stadspark. Vi fick en noggrann redogörelse om tanken bakom planeringar, färgskiftningar, marktäckare och höjd i planteringen tex jätteverbenan och salvian som återkom på många ställen.
Rosor i rött och vitt i zigzag-mönster med stjärnflocka och röd rudbeckia som utfyllnad. Nepeta som inramning dock inte i blom nu. Allt väldetaljerat beskrivet av Mari. Den rabatten kunde man njuta av på båda sidor längst gången till paviljongen. Vandringen avslutades med medhavd fikakorg och en liten stunds samvaro och eftersnack. Sala Trädgårdsförening tackar Mari för en fin guidning och alla medlemmar för god uppslutning.
/Stina Johansson


Bilden

Vilken härlig skördefest Inger Lindblom bjuder oss på. Visst är det härligt med en egen trädgård.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar